Aș vrea o țară ca-n Finlanda

Am aproape 3 luni de zile de când stau în Helsinki, Finlanda, și încă mai sunt momente când viața de aici încă mă surprinde, într-un mod plăcut, bineînțeles. Nu știu dacă vă mai amintiți melodia aceea de la Vunk – Vreau o țară ca afară, ceva similar îmi doresc și eu după ce am descoperit Finlanda.  O țară ca-n Finlanda.

Nu este prima dată când ajung într-un oraș mare din Europa, am umblat și am mai văzut orașe mari și faine ca Geneva, Florența, Munich etc, dar este prima dată când pot zice că am descoperit adevăratul sens al civilizației. Încă de când am ajuns în Helsinki un lucru mi-a atras atenția și anume amabilitatea și onestitatea omenilor de aici.

Cântăreți stradali într-un parc din HelsinkiChiar dacă unii mai numesc Finlanda și the land of rock, acest lucru nu mă oprește să zic că sunt niște oameni foarte civilizați. Finlanda e plină de rockeri, doar ce naiba, de la ei au plecat HIM și Nightwish, ei nu l-au exportat pe Guță ca și România; cu toate astea aici ai ocazia să vezi că există și rockeri civilizați. Nu vreau să o lungesc prea mult, dar vreau să scriu în continuare câteva motive pentru care aș vrea o țară ca-n Finlanda.

Mi-aș dori o țară ca-n Finlanda pentru că:

  • Aș vrea și eu o țară în care aproape toată lumea vorbește limba engleză foarte bine și care nu se uită ciudat la tine atunci când le ceri informații despre un anumit loc sau știu eu ce…
  • Aș vrea și eu o țară în care șoferul de autobuz să asculte heavy metal și nu mizerii. Ca o mică paranteză, am mers de la Tîrgu Mureș pană la Iași numai într-o lălăială de muzică de îmi venea să-i dau pumni șoferului ală(și nu s-a întâmplat doar odată, sau doar pe acea ruta).
  • Aș vrea o țată în care toată lumea să aibă loc în autobuz, un loc unde nu vine o grasă și îmi spune să mă dau de pe scaun jos că ea are nevoie de 2 scaune pentru că toată viața ei se rezumă dor la a face curul mare.
  • Aș vrea o țară în care să știu cât am de așteptat autobuzul.  In stație sa am un display care îmi indică acest lucru, iar bonus, autobuzele de aici sunt si foarte punctuale. 🙂
  • Fragute găsite într-un parc din HelsinkiAș vrea o țară în care lumea să știe să spună mulțumesc atunci când este cazul, să te salute respectos și să nu se uite ciudat la tine dacă nu ești ca ”restu”. Dacă ieși aici pe stradă cu 10 pierce-uri în nas și cu patru în sprânceană plus 10 tatuaje, fără nici cea mia mică exagerare, lumea nu se va uita urât la tine, pur și simplu trece indiferentă, aici nu te bagă nimeni în seamă pentru felul tău de-a fi. Vezi pe stradă mame de 30-40 de ani cu tatuaje și cu pierce-uri dar e ceva normal, nu le arată nimeni cu degetul ca în România.Aș vrea o țară ca-n Finlanda
  • Aș vrea o țară în care lumea poate bea liniștită câteva doze de bere în parc fără să facă scandal sau să-i deranjeze pe cei din jurul lor. Pe lângă un grup de oameni beți, de aici, pot trece fetele liniștite pentru că sigur nu va fluiera nici un Dorel beat după ele sau mai rău – să le hărțuiască fizic.
  • Aș vrea o țară în care atunci când intru într-un magazin de haine, să nu stea vânzătoarea după curul meu și să mă întrebe dacă poate să mă ajute sau să îmi spună pe un ton sictirit: ”se poate proba…” Am câțiva ani de școală și dacă am fost în stare să trec de examene etc. sigur mă duce capul să probez o haină și dacă nu îmi spune o proastă cu 8 clase.
  • Pista biciclistiAș vrea o țară în are toată lumea face sport. Aici lumea se plimbă cu bicicleta pe piste special amenajate.  Nu vezi babe care se plâng pe la colțuri că au reomatism, ci babe care aleargă sau se dau cu bicicleta.
  • Aș vrea o țară în care totul este verde. Chiar dacă stau în capitală am parte de pădure care mai are și animale, aici nu este un lux să vezi iepuri prin parcuri.
  • Aș vrea o țară în care iarba din parc nu este de porțelan ca în România, ci te poți așeza pe ea fără să te fluiere garda.
  • Calut in parcul central din Helsinki Aș vrea o țară în care lumea știe să recicleze. În Finlanda lumea reciclează tot ce este din plastic, carton sau aluminiu. La intrare în market-uri sunt aparate de reciclat sticle/doze, iar fiecare lucru reciclat are o anumită valoare. De exemplu o sticlă de 1,5 litri valorează  40 de cenți și o doză de cola 15 cenți. Aparatul respectiv îți emite un bon cu suma de care ai reciclat și suma aia o ai discount în magazinul respectiv la prezentarea bonului respectiv. În Finlanda a recicla nu este o rușine. Ei sunt conștienți că-și fac un bine atât lor cât și buzunarului lor. Ca fapt divers, o parte dintre țiganii din Finlanda, adică cei care nu cerșesc sau care nu cântă în piața centrală, reciclează ca să mănânce. Pune-i în România să facă asta că te scuipă în față.

Ar mai fi multe de spus de ce aș vrea o țară ca-n Finlanda, poate într-un articol viitor voi mai aminti o serie de astfel de lucruri, dar tare mi-ar place să avem și noi o țară așa civilizată și curată ca asta.

7 Comentarii - “Aș vrea o țară ca-n Finlanda”

  1. Ionutzu

    Asta a fost una din reactiile mele cand am fost prima oara in Germania, dar ca sa dau si de oameni mai pretenosi si nescortzosi, a fost in cazul meu in Oldanda, care da, pe langa curve si iarba are niste super-oameni de treaba.

    Răspunde
  2. C. Alexandru Ionut

    Zici ca ai descris Brugge, dar cu mici exceptii. Aici se imbata taranii ca porcii, si fac ca toti drogatii pe strada. Sunt exagerat de multi straini si nu e un lucru bun. Rasismul e in floare. Daca vorbesc in engleza, se cam uita urat. La primarie nici nu prea te baga in seamna fara limba lor. Fac anul in cateva zile. Un an de cand nu am mai fost in Romania. O sa ma duc in vacanta, 3 saptamani aprilie – mai. Eu sunt prahovean – Ploiesti. Sincer, daca nu imi era dor de bunici, nu aveam ce sa mai caut. Dar ma duc, cu toate ca imi e teama de ceea ce e „acasa”. Daca nu se strica treaba si in Belgia, nu stiu daca mai revin vreodata in Ro (exceptie vacantele).

    Răspunde
    • Stefan

      E bine de stiut acest lucru despre Belgia, o sa am grija cand o sa ajung pe acolo sa nu fac switch pe engleza:) Nu mi-as fi putut imagina asa ceva despre o tara din inima Uniunii Europene… Daca vreodata o fi sa pleci din Belgia si vrei sa alegi alta tara europeana atunci iti recomand cu incredere sa mergi in Finlanda, pur si simplu o sa iubesti modul de viata din Finlanda. Am inteles de la prieteni ca in toate tarile nordice e aceeasi poveste cu lume civilizata…
      Eu momentan sunt in Spania, dar sicer sa iti spun nici pe sfert nu m-a impresionat viata de aici fata de cum m-a atins la inima in Finlanda. Oricum dupa ce ma intorc acasa, in iulie, nu o sa stau nici eu prea mult o sa o iau iar la drum, sper ca de aceasta data sa fie peste ocean… 🙂

    • C. Alexandru Ionut

      Am zis ca daca ar fi sa plec din Brugge, mi-ar place in California. Nu stiu de ce, dar mi-ar place.
      Astazi, la cursurile de olandeza, profa zicea ca Brugge e cel mai linistit oras din Belgia (unul din putinele). I-am explicat ca noptile de vineri – sambata, nu e chiar asa :D. Uite, in Bruxelles cica poti vorbi fara probleme, si engleza (pe langa franceza care e de baza acolo). Aici, astia sunt prea rasisti, unii tind spre exagerat. Chestia e ca daca si in Ro veneau atat de multi staini, eram si noi mai rai. Aici sunt mai multi pakistanezi, arabi,etc decat localnicii. Antwerp se pare ca este un oras aflat in topul procentului de criminalitate. Imi povesteste un belgian la serviciu. Asta din cauza albanezilor care sunt mafioti. Sa nu vorbesc de turcii din Bruxelles care acum ceva luni, aruncau cu sticle incendiare in politie.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!