Treaba aia cu anvelopele de iarnă…

Diverse 3 Comentarii

Pentru că sunt numărate zilele până când vine iarnă și sunt ferm convins că și în acest an îi va lua prin surprindere, atât pe șoferi, cât și cei responsali de starea drumului, surprinderea asta mă face să mă gândesc cu groază la acele momente. Șoferii vor fi suprinși că iarna a venit așa de repede și nu și-au echipat corespunzator mașina cu anvelope de iarnă, iar autorităților nu le vor veni să creadă că ninge în decembrie…

Anvelope de iarnaDovada temerii mele s-a adeverit și în acest an în urmă cu vreo 2 săptămâni, când în zona de munte a dat o primă brumă serioasă, pe care unii au catalogat-o ca fiind zăpadă, aceasta a blocat câteva drumuri naționale prin: Harghita, Covasna și Valea Prahovei. Întâmplarea făcuse că abia cu o zi înainte de această așa zisă primă zăpadă a trecut pe Valea Prahovei și vreau să vă spun că erau niște condiții de drum greu de descris. De la Sighișoara și până pe centura Ploieștiului am văzut șapte accidente din cauza faptului că nu au fost adaptată viteza la condițiile de trafic și mai mult ca sigur că oamenii încă foloseau anvelope de vară.

Specialiștii spun că vremea anvelopelor de iarnă nu începe cu prima zăpadă, ci atunci când temperatura scade sub 7°C. Sunt foarte curios câți șoferi știu acest lucru și câți dintre ei îl mai și respectă și își cumpără anvelope de sezon. Dacă vă întrebați de ce să respecte acest lucru, e foarte simplu, pentru a respecta dreptul la viață, al lor și a celorlalți participanți în trafic. Multor conducători auto le vine greu să digere faptul că dacă iarna rămân blocați pe un drum național, vina poate fi și a lor nu doar drumarilor. Și când zic aceste lucruri, vorbesc din pricina unor experiențe neplăcute pe care le-am trăit în anii trecuți. Călătoream anul trecut dinspre Târgu Mureș spre Pasul Creangă (Toplița – Borsec) și nu vă puteți imagina câte tiruri erau parcate prin diverse serpentine din cauza lipse anvelope de iarnă și a neechipării cu lanțuri. Dar prin stație se auzeau înjurături de mama focului adresate drumarilor, pentru că dacă era drumul curățat ei puteau urca muntele și fără cauciucuri de iarnă și lanțuri. Logică beton!

Deci, sunteți pro sau contra echipări din timp cu anvelope de iarnă? Experiențele anilor trecuți ce vă spun?

3 Comentarii - “Treaba aia cu anvelopele de iarnă…”

    • Stefan

      Îmi plac persoanele care gandesc ca tine, nu cei care vad problema decat atunci cand ajunge lumânarea la deget. Dacă ar gândi și alți la fel, sunt sigur că nu i-am mai vedea împotmoliți la primii 3cm de zăpadă.

  1. Domnul Costel

    Eu sunt de parere sa fie consultat buletinul meteo. Cat inca se mai poate umbla cu cele de vara, sa fie acestea. Dar daca la meteo spune ca vor fi precipitatii sub forma de ninsoare, iar noi stim ca vom avea drum de facut, e indicat sa le punem pentru ca s-ar putea sa fie asa si sa ne trezim cu zapada. E bine sa acoperim oala – cum zice zicala. E bine sa avem cauciucurile de iarna, daca se anunta ninsori, precipitatii si vreme racoroasa (risc de burma, polei).

    Răspunde

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!