Săptămâna trecută mi s-a pus pata pe becurile din sufragerie și le-am schimbat pe toate trei. Nu ne împăcam de nicio culoare. Pe lângă faptul că aveam lumină în trei nuanțe diferite mai și consumau cât un tanc. Cel mai bun dintre ele cred că era de clasă energetică C, iar la un total de 210W nici nu vreau să vă spun cât consumau. Aproape că se luau la întrecere cu aerul condiționat.
Pentru că nu-mi plăceau de nicio o culoare, m-am supărat și le-am schimbat. Prin urmare, în sufrageria mea acum luminează după cum urmează: un bec economic de la Philips, de 20W(1450lm = 103W) și încă două becuri, tot de la Philips, cu o putere de 4W fiecare, dar cu un flux luminos de câte 250lm/bucată = 25W/bucată. E combinația perfectă. Acum nu doar că am sufrageria mult mai luminată, dar lumina ambientală este mult mai plăcută ochiului. Regret că că nu am făcut mai repede această schimbare.
Acum că a trecut experimentul ”sufrageria”, o să-mi dau comandă de becuri economice, de putere, și pentru restul casei. Se pare că nu primești nicio diplomă dacă stai cu becuri ieftine, dar care au un consum ridicat de energie electrică…
Voi cum stați la acest capitol? Sau nu vă pasă cât vine factura la curent? 🙂
VASI le R
De mai mult timp folosim becuri economice. Ultimul achiziţionat e cam ca acesta, diferă doar tensiunea de alimentare (220 V, nu 110) şi firma producătoare.
Stefan
Arată interesant, de unde le-ai de la noi?
VASI le R
De la noi, din bazar din Suceava. 20 de lei. Are denumirea Lightman, importat de nu-ş ce firmă de prin Ilfov.
Marius
Si eu ma dau cu becuri economice, luate din Kaufland… Parca se ard mai greu.
Stefan
Nu am încercat, am mai luat în trecut de la Ikea, dar atunci nu m-am interesat – să fie becuri și atât. 😀
SoboLAN
Folosesc de ani de zile in exclusivitate becuri economice. Cred ca e un beneficiu atat pentru consumul electric al planetei cat si pentru buzunarul meu 😀 .
Din cate am inteles/auzit, acum cativa ani, cel mai mare producator de becuri din lume a renuntat complet la productia de becuri clasice pentru uz casnic. Foarte buna decizie 🙂 .
Stefan
Eu nu le-am dat importanță până acum, când mă deranjau din cauza nuanțelor de culoare a luminii. Și rău am făcut! 😀 Recomanzi vreun brand de becuri economice?
ice4you
Am potentiometre la toate becurile plus ca oricum urasc sa aprind becuri prin casa, prefer lumina de intesitate redusa care nu ma deranjeaza la obloane. In rest … atunci cand am conceput casa mi’am luminat fiecare colt de interes cu spoturi@25W/buc si intrerupator cu potentiometru separat … deci pornesc lumina unde am nevoie, cand am nevoie, cat am nevoie. 😀 Becurile „economice” sunt scumpe si extrem de poluante daca e sa o luam la modul real, la fabricarea lor folosindu’se foarte mult mercur, fluor si alte metale grele …. nu am prin casa asa ceva, daca e pana acolo prefer neoanele.
@SoboLAN – Foarte proasta decizie … o sa scriu intr’o buna zi cand oi avea timp „de ce?” partial gasesti raspunsul mai sus. 🙂
Stefan
Am și eu spoturi, dar sunt destul de prost poziționate și, drept urmare, prefer să trăiesc fără ele. 🙂 DA, sunt mai scumpe, dar în timp îți recuperezi mica investiție. Legat de elementele grele… e doar un mare mit. Într-adevăr, sunt multe articole de tipul tabloid, scrise pe această temă, dar niciunul nu spune că un termometru cu Mercur poate fi mult mai periculos decât 20 de becuri economice. Chiar am căutat niște articole științifice care să demonstreze că becurile economice sunt cancerigene, dar nu am găsit nimic solid în această direcție. În schimb îți recomand acest articol și, dacă ești interesat de subiect, vezi referințele științifice din articol. O să vezi că nu e decât un mare mit. 🙂
ice4you
Vin si eu o replici de pe la noi …
http://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/becurile-economice-pot-fi-un-musafir-otravitor-cat-sunt-de-periculoase-daca-se-sparg.html
Avertiment Comisia de Securitate a Consumatorilor din Franta…
http://stirileprotv.ro/csid/sanatate/becurile-economice-periculoase-pentru-sanatate-contin-mult-mercur.html
Rapoartele agentiilor de mediu Germane si Britanice …
http://www.cotidianul.ro/vaporii-de-mercur-din-becurile-economice-un-pericol-pentru-sanatate-139374/
Nu e vorba ca daca ai spart un asemenea bec esti in pericol de moarte, inca in timp expunerea la vapori de mercur pe care ii degaja in timpul functionarii sau cand spargi un asemnea bec pot da serioase probleme de sanatate. Eu nu zic ca becurile cu filament sunt sfinte, insa exista alernative cel putin la fel de economice dar care nu te expun la riscuri cum ar fi becurile cu tehnologie LED sau clasicele neoanele conventionale care contin dioxid de carbon, un gaz natural care in cantitatile prezente intr’un banal neon are efect 0 asupra sanatatii.
Acum … fiecare face cum vrea, eu m’am socotit dator sa aduc aceste informatii la lumina, de aici fiecare face cum crede ca e bine, eu zic pass acestor becuri existanta alternative mult mai sigure.
P.S. Termometre cu mercur nu cred ca mai gasesti pe undva de cumparat prin farmacii, cel putin nu la alea unde am intrebat eu de curiozitate.
Stefan
Nu te supăra pe mine, dar mă așteptam la niște articole din reviste cotate ISI, nu de la PROTV, aste nu valorează nicio o ceapă degerată.:) Am citit câteva articole științifice pe această temă, dar niciunul dintre ele nu mi-a dat ”panică”. 🙂
În ceea ce privește termometrele, e bine dacă nu le mai găsești în farmacii, bine că sunt în spitale… 😐
ice4you
Stefane … nu am gasit documentatie pe netul asta de doi lei insa am niste rapoarte pe undeva de la niste dezbateri facute dincolo pe tema asta. Evident ca nu am nici chef sa le caut si mai ales sa le traduc … ideea este ca nu iasa fum fara foc. Eu stiu ca esti genul putin mai ignorant si care imbratiseaza destul de usor „noutatile” mergand mai degraba pe un soi de incredere ca tot ce e nou e si ok … insa eu cum sunt genul cu „nu tot ce zboara se mananca” … am incercat sa imi argumentez parerea cu ce am avut la indemana.
Intr’un final …. este alegerea fiecaruia cu ce se otraveste pe acasa. Eu am preferat si prefer sa fiu destul de prudent refuzand de cele mai multe ori sa fiu cobaiul cuiva.
No cam asta’i …. Doamne ajuta ca tu sa ai dreptate si eu sa ma insel. 😉
Malin
In urma cu vreo 8 ani de zile vindeam becuri economice Philips si nu mi-a venit nimeni cu vreunul in garantie. Erau destul de scumpe, dar incepeau sa prinda la public. Chiar si asa consumau undeva la jumate fata de cele cu incandescenta si erau destul de avantajoase, totusi in urma cu un an am ajuns la concluzia ca daca vorbim de raportul calitate pret, cele cu LED sunt mult mai avantajoase si am inceput sa-mi inlocuiesc in casa totul cu LED. Mi-a iesit relativ costisitor 10 euro/bec (6 euro becul + 4 driverul), dar la primele facturi am inceput sa constat ca a scazut consumul si implicit costurile. Estimez ca intr-un an jumate imi amortizez investitia pentru 18 becuri de LED si chiar va recomand sa incercati.