Impresii despre Zaragoza, Spania

În Zaragoza am locuit o jumătate de an, ce să vă spun – e un oraș de-o frumusețe rară, cu oameni prietenoși și-un vânt care bate zile întregi fără oprire, dar cu o temperatura numai potrivită, nu e nici prea cald, dar nici prea frig. Ca mărime, Zaragoza, capitala comunității Aragon este al cincilea oraș din Spania, iar prima sa atestare documentară datează din jurul anului 24 î.Hr. Are aproximativ 700.000 de locuitori și destul de mulți turiști care merg în special pentru una din cele mai frumoase catedrale catolice din Spania – Catedrala Nuestra Senora del Pilar, mai multe fotografii puteți găsi în articolele despre Zaragoza. Despre principalele obiective și locuri frumoase puteți citi și vedea mai multe detalii într-una dintre escapedele mele de Duminică.

Catedrala Nuestra Senora del Pilar

Catedrala Nuestra Senora del Pilar

Zaragoza – mijloace de transport

Oriunde te-ai duce în oraș priveliștea este foarte plăcută, străzile sunt curate și tot timpul te lasă cu impresia că trăiești într-un oraș cu adevărat modern, dar care nu și-a uitat trecutul, ci la conservat așa cum trebuie. Îmbinarea dintre trecut și viitor se poate vedea la tot pasul și este atât de bine făcută încât îți este mai mare dragul să trăiești într-un asemenea oraș. Mijloacele de transport în comun sunt moderne, îngrijite, iar locuitorii Zaragozei se pot bucura o gama variată de mijloace de transport, atât în comun (tramvai, autobuz, biciclete), cât și particulare.

Mijloc de transport în comun - tramvai din Zaragoza

Mijloc de transport în comun – tramvai din Zaragoza

Zaragoza – Puerto Venecia

Dacă vreodată veți ajunge în Zaragoza și aveți la dispoziție mai mult timp atunci neapărat să ajungeți în Puerto Venecia – un mare centru comercial care adună într-un singur loc cele mai cunoscute magazine din Europa. Centrul se află în afara orașului, iar transportul până acolo se face autobuzul, iar în funcție de locul din care plecați poate dura până la 30-40 de minute, depinde și de trafic. Partea frumoasă centrului comercial Puerto Venecia este că niciodată nu ajungi să te plictisești, dacă te saturi de cumpărături atunci poți să mergi să faci o tură cu barca pe lacul artificial amenajat  în interiorul complexului, poți să mănânci la unul dintre restaurantele de acolo sau poți să mergi să joci un biliard, iar dacă ai copii, aceștia se vor simți în al nouălea cer, au atât de multe lucruri de făcut și locuri de joacă.

Puerto Venecia Zaragoza

Puerto Venecia Zaragoza

Mai am atât de multe lucruri să vă povestesc și să vă arăt, dar mă gândesc că ar fi păcat să le îngrămădesc pe toate într-un singur articol așa că voi reveni în curând cu o noi articole pe această temă. Între timp vă las să mai delectați cu câteva fotografii din Zaragoza, făcute în diverse locuri prin oraș.

Fotografii din Zaragoza

20 Comentarii - “Impresii despre Zaragoza, Spania”

  1. ice4you

    Foarte reusite fotografiile din care reusesc cumva sa imi fac o imagine asupra acestui oras care pare destul de boem si modern in acelasi timp. Multumesc pentru informatii … tine’te de aceste posturi pentru ca merita impartasite! 😉

    Răspunde
    • Stefan

      Mulțumesc, domnule! Chiar mă bucur dacă-ți plac. Orașul e super fain, din România Sibiul cred că se apropie cât de cât. Fii sigur că o să continui cu articolele de acest gen, mi se par mult mai interesante față de ce le pe care le scriam până acum. Am vrut de mult timp să mă apuc de ele, dar din varii motive le-am tot amânat. 🙂

    • Stefan

      Îți recomand cu încredere orașul. Nu e nici prea mare, nici prea mic, te obișnuiești repede cu oamenii și cu treburile de acolo. 😀

  2. radu

    Senor Estefano, te voi a darte …un abrazo! In 2001-2002 am locuit si eu in ZARA, in barrio SAN JOSE. N-am insa poze ca nu aveam cu ce sa fac si nici timp ca am bagat munca cat cuprinde.
    Bine orasul s-a schimbat cu Expo 2008 si Expo Mundial del Agua.
    Mie personal imi placea Zona Puente de Piedra / Ebro, ruinele romane si ale zidurilor orasului(Los sitios si Muralla) si cand aveam timp Pinares de Venecia, ne duceam gasca la parcul de distractii.
    Parcul Romareda era de asemena o oprire obligatorie cand mergem la meciuri.
    Ai prins saptamana de Pilar? Aia si San Fermin la Pamplona sunt cele mai tari sarbatori din lume.
    Aljaferia este un punct obligatoriu.
    Mie personal mi-au placut si alte locuri din Aragon, gen Jaca, Huesca, Teruel sau Ejea de los Caballeros, arhitectura stil mudejar este absolut superba. Da, si eu cred ca Sibiul se apropie, placandu-mi amandoua orasele.
    Bucataria este super, pacat ca vinurile de Carinena nu sunt prea grozave, dar compensau senoritele.

    Răspunde
    • Stefan

      Hola senor Radu, mă bucur să mai întâlnesc pe cineva care a locuit în Zaragoza. Eu am locuit foarte aproape de Parque Roma, la vreo 5 minute de Puerta del Carmen și la vreo 10 minute distanță de Universidad de Zaragoza, campusul San Francisco. O zonă foarte frumoasă și liniștită. Și zona de care spui, practicul Centrul istoric al orașului e foarte frumos. Obișnuiam să ne plimbăm des pe acolo, pe malul Ebroului. Dacă te uiți prin articolele mai vechi vei găsi poze și de pe acolo, oricum urmează să scot mai multe la iveală mai multe poze într-o serie de articole despre acest frumos oraș.

      Da, am prins și săptămâna de Pilar, niște procesiuni de-o frumusețe rară. Dar ceea ce mi-a plăcut și mai mult a fost prin luna Iunie a fost un ditai târgul medieval care a pus stăpânire pe tot centrul vechi al orașului, pe podul de piatră și o bună parte dincolo de Ebro. Plus de zilele orașului când oamenii au organizat niște scenete pe bune cu tunuri și alte chestii super tari, cred că știi despre ce bubuituri e vorba.:D

      După cum am mai zis și-n alte articole, chiar m-a lăsat cu o impresie foarte plăcută, atât oamenii cât și viața din oraș. Iar faptul că poți confirma acest lucru mă bucură și mai mult. Sper ca vei vedea pe aici să îți aducă aminte de frumusețea Zaragozei.

  3. radu

    Tramvai inca nu era in 2001, centrul comercial la fel, iar o parte din imagini cred ca sunt de pe Grand Via, de la Puerta del Carmen inspre Romareda, nu?

    Răspunde
    • Stefan

      Da, acolo sunt făcute o parte din poze. Acum au tramvaie aproape peste tot în oraș, Uite cam așa arată linia de tramvai care vine de la Centro Politehnico Superior, trece Ebro și merge pe Grande Via până în celălalt capăt de oraș. Mergeam foarte des pe ruta asta, atât la institut, cât și la cumpărături. Nu știu dacă pe atunci exista Grand Casa, iar puțin mai încolo înspre institut era un Carrefour unde ne făceam cumpărăturile de cele mai multe ori.

  4. radu

    Grab Casa era, la fel cartierele modern de dincolo de Ebro, dar nu podurile alea superbe facute de Calatrava, cam pana-n Juslibol tinea orasul, acum s-a extins enorm, Casetas de exemplu era orasel separat acum aproape ca devine cartier. Am fost ultima oara in 2006 de Revelion cand am luat trenul din Barcelona si am ajuns la gara Delicias, astronava nu alta.Nici Cercanias nu exista atunci.
    Pacat ca orasul ca si tara trec printr-o criza majora. Eu cand am fost era plin de romani, azi cred ca s-a mai redus numarul.
    Nu am apucat targul medieval, nu cred ca se organiza. Artificii in schimb superbe, ca si concertele rock de Pilar.
    Eu cam stiam tot orasul, imi placea mult si Torrero LaPaz, niste privelisti cu valea Ebro si Pirineii superbe.
    Bine si centrul s-a renovat masiv, mai ales spre Pilar si Paseo. Mai e in centru Corte Ingles ala enorm si scump ca dracu?

    Răspunde
    • Stefan

      Dacă o să te întorci acum o să vezi că arată superb. Ce mai, lucrurile sunt făcute cu cap și nici nu-s lăsate neterminate ani de zile, cum se practică pe meleagurile noastre. Și eu am fost din Zaragoza în Barcelona, dar am optat pentru varianta cu autocarul, e de 3 ori mai ieftină decât cea cu trenul de mare viteză, am făcut 2 ore plus față de tren, dar nu mi-a stat în gât. 🙂 Când am fost eu tocmai terminase de renovat gara Delicias, arată într-un fel.

      Da, mai este Corte Ingles, prețurile sunt la fel mari, e mall, se acceptă. Nici la noi nu îs mai mici în mall, măcar ei au reduceri. Acum mai există unul și în Puerto Venecia. Ce e fain la acesta din urmă e ca are supermarket unde te autotaxezi pentru produse, e un pic de next gen. Sincer și eu știu cam fiecare colțișor din oraș, cei drept nu le știu pe toate după nume, dar am mers foarte mult pe jos cu DSLR-ul după mine, nu cred că mi-a scăpat ceva. 🙂 Și când am fost eu încă mai erau destul de mulți români. Oriunde te duceai, peste tot, auzeai româna. Mi s-a părut că era a doua limbă. Chiar și în blocul în care am locuit aveam sub mine o familie de români.

      Nu știu cum era înainte, dar acum, după criza asta, prețurile au scăzut și totul a devenit mult mai accesibil, de la chirie până la mâncare și nu numai. Zaragoza făcea concurență oricărui oraș din România la prețuri. Mai spuneam și în altă parte, cu 20 de euro umpleam două sacoșe mari de alimente de bază din Carrefour-ul lor, de la noi nu am reușit să umplu una când m-am întors, fix cu aceleași alimente.

  5. radu

    Pai la ultimul recensamant erau vreo 30000, aveau si barul lor preferat El Cielo, iti dai seama ca nu mai stiu preturile, mai ales ca in 2001 erau in pesetas si am apucat tranzitia la euro o babilonie totala. La vremea centura unde e azi Puerto Venecia, m-am uitat azi pa goagle nici nu exista, strada se opera la Pabellon Principe Felipe, dar daca ramaneam eu in Spania de la prima mea adresa din Torrero La Paz cred ca ajungeam pe jos.
    Pe Wikipedia este o poza cu o strada ce duce spre Pilar, daca ai umblat pe acolo ai onoarea sa fi calcat pe dale de granit puse de mine si colegii mei., nu mai stiu cum se cheama strada, incepea de la Palacio Sastago langa Plaza de Espana.
    E superb acum orasul, dar cu ce costuri!!

    Răspunde
    • Stefan

      Acum, pe lângă centura aia ce duce în Puerto de Venecia crește cu pași repezi un nou cartier, când am fost eu erau ceva blocuri terminate, dar era mare șantier prin zonă. Știu despre ce stradă vorbești, am trecut de nenumărate ori pe acolo. Frate, dar ați avut ceva de lucru acolo. Oricum dacă ai șansa să te reîntorci pe acolo o sunt ferm convins că o să-ți placă cum arată acum orașul. Cred că și-a meritat fiecare bănuț investit.

  6. radu

    Daca mai ajungi vreodata pe acolo iti recomand sa vizitezi Belchite, http://en.wikipedia.org/wiki/Belchite, o sa ai ce fotografia. Pentru mine a fost o descoperire totala care m-a determinat sa citesc enorm despre Spania si sa incerc sa inteleg acest popor cu care cred ca avem foarte multe in comun, inclusiv pe Traian(imparatul, nu al nostru beatman forever). Eu am locuit in Madrid, Zaragoza si Pamplona, dar Zaragoza a ramas in inima mea . Si vantul ah, vantul! Se cheama Cierzo si ne rupee iarna, eu am apucat zapada, am vazut oameni in toata firea batandu-se cu bulgari ca aia mici ca nu vazusera niciodata zapada. Sa vezi palmieri ninsi este ceva superb!

    Răspunde
    • Stefan

      Mulțumesc de recomandare, nu cred că am mai auzit până acum de acest loc. Pare super tare, plus că eu am o mare tragere de inimă când vine vorba de astfel de locuri. Din Zaragoza m-am întors cu un mare regret, că nu am reușit să ajung la Monasterio de Piedra, am aflat destul de târziu de el și avut fectiv timp să ajung. Și eu am ajuns acolo de la începutul lui Februarie, dar nu pot zice că am simțit vreo o zi că e iarnă. În ceea ce privește vântul de acolo e ca o dragoste cu năbădăi, uneori îl iubești, alteori îl urăști din inimă, mai ales când plouă. 😀

  7. radu

    Am fost cu un grup de amici la Monasterio de Piedra si prin alte locuri, dar cel mai tare a fost cand ne-am dus la Sevilla sa vedem Real Zaragoza- Celta Vigo, Copa del Rey, pe stadionul unde lua Steaua Cupa Campionilor. A fost o calatorie epica, mai ales ca Zaragoza a luat cupa si apoia retrogradat in Segund iar orasul Zaragoza sarbatorea si plangea in acelasi timp!
    Daca aveai timp sa faci poze cu orasele fantoma ale Spaniei si aia ar fi fost tare: Valdeluz sau Soto de Henares(langa Guadalajara) sau langa Zaragoza, in La Muela; https://ph.news.yahoo.com/shattered-dreams-haunt-life-spanish-ghost-towns-183756839.html

    Răspunde
    • Stefan

      Nu-mi ma spune ce am ratat că numai îmi faci inimă rea. 🙂 Vezi dacă nu ai venit mai devreme pe aici, știam mai multe chestii despre Zaragoza, atunci când eram acolo. 😀 Eu am prins un singur meci în Zaragoza, a venit Barcelona și le-a dat un ceai destul de amar.

    • Stefan

      Mi-a făcut mare plăcere să vorbim, chiar și prin comentarii. Te mai aștept pe aici. O să-ți dau de știre când mai public chestii despre Zaragoza/Spania. Cred că următorul articol din această sferă va fi despre Barcelona.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!