Codul rutier 2013

Începând de astăzi, 19 Ianuarie 2013 intră în vigoarea noul cod rutier care aduce câteva modificări importante pentru cei implicați în trafic în viața de zi cu zi. Deși unele modificări sunt foarte bine venite și erau necesare chiar dacă majoritatea oamenilor nu sunt de acord cu ele, alte sunt de-a dreptul aberante.

Codul rutier 2013Cea mai aberantă modificare în codul rutier este aceea că bicicliștii vor fi amendați dacă vor fi prinși pe lângă pistele pentru bicicliști. Stai!!! avem piste pentru bicicliști? Unde?! Ăia 30 de cm marcați pe lângă trotuare și care sunt ocupați și de mașinile parcate, spațiul ăla poartă numele de pistă pentru bicicliști? Jenibil!! Aleșii noștri  tot merg în Occident, nu au văzut și ei că o pistă pentru bicicliști este marcată corespunzător și are o lățime de cel puțin un metru?!

Dacă punctul ăsta din lege este puțin absurd, există totuși câteva puncte care ne mai dau o șansă la viață iar unul dintre ele se referă la faptul că începând astăzi cei care vor conduce un moped au nevoie de permis auto – perfect. Am văzut prea mulți tâmpiți analfabeți care conduceau așa ceva și care erau în trafic precum un virus în calculator. Era și timpul să se mai facă curat în trafic, păcat că nu cât trebuie. Oricum și așa nu am scăpat de pericol pentru că deși vor avea permis conducătorii de moped, vârsta minimă la care se poate obține este de 16 ani.

O altă chestie este foarte importantă și pe care o aduce noul cod rutier este că toți cei care își vor schimba permisul sau vor să obțină un permisul de conducere trebuie să treacă neapărat pe la medic. Chestia asta este din păcate cu două tăișuri. Toți știm că în România poți obține orice certificat medico-legal dacă plătești suficient, deci fie că ești sănătos tun, fie că ești la un pas de al 9-le infarct tot vei obține actele necesare de la medic și drept urmare vrând-nevrând trebuie să mai scoatem niște bani din buzunar. Teoretic vorbind, partea bună a acestui punct de lege era aceea că trebuia să scoată de pe drumurile publice toți incapabilii de a conduce. Cunosc personal un caz în care un nene de aproape 90 de ani încă conduce deși în urmă cu vreo 5 ani a avut un accident foarte grav din cauza stării lui de sănătate dar omul tot nu se dă bătut. Oamenii de genul ăsta nu înțeleg că ei sunt un pericol pe un drum public. Nu doar că mor ei dar atunci când pierd controlul mașinii pot omorî și pe alții care altfel ar fi avut toată viața înainte.

Cam astea ar fi cele mai importante noutăți pe care le aduce codul rutier din 2013. Pentru detalii mai amănunțite despre noul cod rutier întrați aici.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!